Sunday, December 12, 2010

interesting place to visit in penang

1.kek lok si temple 

2. bukit bendera/penang hill


3.batu feringghi

4.teluk tukun

5. taman negara pulau pinang

6.pulau aman


7.war museum



places i wanted to go

cuti nih xtau nak wtpe..tapi sblum tdo..aku msti berangan nak g tmpt2 ni...hehe....
aku suka berangan walaupun xkan jadik realiti..haha..
bila pk blik...wow..byknya tmpt aku nak g....tapi x suma aku nak g pon..yang aku nak g sgt2 skng..no 1 n 2...tuh ja..yang lain tuh kot2 la org yg perlu guide nak ke penang tuh..haa...ni tmpt2 yang best bleh g....
ok..first aku nak list tmpt2 kat dlm penang ni..even nga cuti pon aku x bjln g tmpt2 ni lagi(tahun ni laa...thun lpas dah g dh..haha)
wah...nmpknya byk interesting places in penang ni bleh p..mai penang mai...jgn x mai
penang :
1. bukit bendera
2.batu feringghi(nak mandi laut...wawawa.......nak jenjalan kat pantai gak!)
3.kek lok si temple..aku x penah g pon tmpt ni...aku pon xtau leh masuk ke x..tapi ni adalah salah satu tmpat plncongan kat penang..so must go rite?
4.penang peranakan mansion...aritu aku tgok dlm amazing race asia...wlpon tmpt ni cm mmbosankan tapi aku ttap nak g!
5.taman negara pulau pinang 
6.teluk tukun
7.war museum(x penah g pon...huhu)
8.tropical fruit farm...tetiba teringt ade menda2 ni kat penang...hahaha...bleh g ni
9.pulau jerejak
10. pulau aman....dah g pon tapi nak snarai gak...
11. tropical spice garden ...haa..selain dari tropical fruit farm ade tropical spice garden..location: teluk bahang
oh..tgah search gamba2..tetiba aku terjumpa teluk tukun..oh wujudkah tmpat ni kat pulau pinang ni?hahaha...even aku pon xtau...cm menarik..jom kita letak dlm waiting list..haha..teluk tukun ni kat taman negara pulau pinang kot...must go!
12.fort cornwalis
13.padang kota
14.KOMTAR
15.masjid kapitan keling
16.youth park
17.botanical garden

kat penang ade gak satu pulau ni..aku bet org penang pon mesti ada yang xtau ni...pulau aman...haa..penah dgr x?aku dah g pon taun ni ....wat kali ke2 nya....g sane dpat mkn ketam fresh dri laut punya!!!! 1 kg of crabs!!!= 9 ekor ketam = rm 10....wow...murah kan...x suma bernasib baik..mkcik aku g x dpt pon 1kg rm 10....well....mmg luck la...hahaha...kenyang mkn ketam...n then melahap pulak mee udang kat sana....udang nya besar2....patut la bdn aku pon mkin mengembang..haha..mkn byk upanya...

Sunday, November 7, 2010

bz laa

mgu ni memang sgt bz tmbh2 selasa ni ( 9 Nov 2010) first final paper..mmg sgt2 ngeri dan takot!!!
paper 1st paper data comm yg mmg totally theoryy....sserious sshhiitt aku mmg x pandai kalo nak menghafal-hafal theory nihh...tapi dah final...nak x nak kena gak r stdy...pasrah je laaa..huhu...kalo la bleh masuk toyolll..mmg besss...dah la..aku mls nak tulis...tapi aku sgt rindu nak update blog haku nih...waaa...cukup la...gua kena stdy!

Wednesday, November 3, 2010

menitis air mata aku kerana kamu

tika aku duduk tepi tasik dengan meen, memori lama kembali. sambil melihat kura-kura berenang dalam tasik, sambil itu jugak aku bercerita dgn meen perihal aku tyme matriks dulu. memori lama selalu aje bertandang....xdapat aku lupakan.aku bercerita dngan meen kerana aku dah x sgup menahan lagi..rasa cm nak menangis je...lagipun aku rasa meen org yg paling sesuai nak mendengar cerita aku even dia x rapat sangat ngan aku dulu. hehe.....aku pun bercerita....aku bersyukur sgt2 tyme matriks dlu aku x sgka ada seseorang yang sgup berkawan dengan aku. ye lah dia tuh hensem putih tinggi mcm model laa...kalo nak dibandingkan ngan aku ni x cantik, hitam mmg x layak sungguh la aku kawan ngan dia. tapi dia kawan ngan aku je...tanpa mengira warna kulit aku..dia layan aku sgat baik....dia berkawan baik dengan aku...ktorg pon dah mcm pasangan yang bercinta tapi x bercinta pon...mcm je..tapi seriously aku mmg x sgka dia akan berkawan dengan aku. tanpa aku sedar, menitis air mata aku. sesungguhnya aku sgt menghargai perhubungan itu...aku sblum ni mana ada penah kwan ngan laki mcm tuh special skali. sekolah pun aku sekolah ngan dak pompuan mana penah skolah ngan dak laki. dulu rajin gile msej...skrg ni nak tgu satu msej pon ssah..aku phm masing2 bz..aku phm sgt...tapi kalo aku bleh bersabar..aku akan masih bersabar. aku tahu sesungguhnya org yang sabar itu besar ganjarannya..wallahualam... air mata aku menitis lagi...

Tuesday, November 2, 2010

my birthday (2110)

forget to upload bout my birthday earlier..amazing huh..21st birthday
well aku rase mmg aku sgt beruntung aku hdup sehingga hari ini..
my birthday was supposed to be 21st october 2010. n aku dpat suprised yg mmg x dijangka sungguh..siyesly mcm bom jangka..
sbb masa lpas zohor ade org hantar kek kat umah aku...omg...rasa cm nak melompat...but before dat aku bukak dlu c hu's da sender.. n i found out dat my family send it from penang!!!ohhhhhhh....ok feel like cryin!!! it is written there daripada keluarga..jom tgok gamba ni..n i think this cake is really marvellous..sodap n menjilat jari lah...n birthday aku ari ni gak aku dpat present from my beloved frens..tanx guys!!!!!!!lov u guys...smoga persahabatan kita kekal shingga akhir hayat!
ni kek yg aku dpat from my family..bukan pos from penang hokay...dis is a special delivery....muhahahaha..i love my family so much...mmg tersgt teruja n tkejut!








nice right??yummy also

nilah hadiah yg aku tgu2..myb korg geli ngan katak tapi aku pon geli gak..geli ngan katak sebnar..yg truan aku suke je...aku suka sbb shomeyl sgt2...waaa...aku x sgke kot kwn2 aku kasik hadiah ni..wahahhaha..nyway..tanx my fren!!

katak ni aku namakan mr bon sbb tgok tuh peyot dia buncit kan....


ni anak mr bon..cute kan...

this is really the amazing and most amazing birthday present and i'll be missing it.love 21st birthday..it's really gud!
211010...nice..smoga aku dapat kecapi apa yang aku nak dalam hidup ini..amin

usher-omg

aku suke lagu ni ngat..aku suke cara dia nari..aku suke lirik dia n aku suka gak lagu ni...hehe

*honey got a booty-like pow pow pow
honey got a booby-like wow wow wow*

hahaha...suke2

video

Ya Allah...

Ya Allah...aku mohon kepadamu berikanlah aku kesabaran dan ketabahan dalam menghadapi segala dugaan-Mu Ya Allah. Ya Allah terima kasih kerana telah memberikan peluang untuk aku hidup sehingga hari ini dan aku sangat bersyukur dengan apa yang aku ada Ya Allah..Ya Allah mudahkanlah perjalanan aku semasa aku menghadapi final exam minggu hadapan..berkatilah aku dlm menjawap semua soalan-soalan peperiksaan. sesungguhnya aku adalah insan-Mu yang hina dan memohon keampunan dariMu Ya Allah. Engkaulah maha pengampun segala dosa-dosa ku dan segala dosa-dosa umat Islam yang lain.

Friday, October 29, 2010

aku dah kawin

cter ni pada mulanya amat la sgt geram aku membacanya tapi las2 aku menitiskan air mata gak...nak tahu pe cter yg membuatkan aku nanges..haa...baca cter kat bawah ni....i loike... 5 *****(5 star)..hehe

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..
Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.
Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??
Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!
Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!
Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..
Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.
Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..
Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..
Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!Aku buntu..Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,
Buat suami yang baru kupunya,
Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku
Buat suamiku yang baru kupunya,
Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,
Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa
Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..
Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..
Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

Thursday, October 28, 2010

download lagu secrets by one republic

di sini bg yang malas nak sech mana nak download lagu..ha...sini aku bg korang..nah!!
klik je link ni n korg leh trus donlod lagu ni...

secrets by one republic

lagu baru : OneRepublic - Secrets

lagu ni lagu baru dri one republic..bes woo..aku bg 4 star r lagu ni

kesabaran

tiba2 aku teringat akan satu post kat fb yang kawan aku tagged kat aku..so aku nak post kat sini gak..

ALLAH kata tunggu. Sebab Dia nak bagi yang lebih baik.yang lebih baik itu selalunya lambat sampai. dan yang lambat itu selalunya terbaik. dan kalau kita tunggu sehingga sampai masa yang telah ditentukan, kita akan lebih menghargai. sebab itu ALLAH kata jangan gopoh. kadang-kadang, ALLAH tak bagi apa yang kita minta.. Biarpun kita minta sepenuh hati. Biarpun kita minta macam esok tiada lagi. Menangis menangis meminta itu ini. bukan sebab Dia tak mahu. bukan sebab Dia tak nak tunaikan.jauh sekali Dia tak sayang. tapi Dia tahu, apa yang kita minta itu bukan semestinya membahagiakan. jadi... jangan bersedih kalau apa yang kita nak kita tak dapat. jangan buruk sangka kalau apa yang kita minta semua tak jadi. sebab Dia tahu,akan datang masa terbaik untuk Dia makbulkan doa kita tu. ALLAH kata sabar. Bukan sebab Dia sengaja main-mainkan kita. Tapi... Sebab Dia nak kita tahu, sabar itu besar ganjarannya.Jadi kawan-kawan didiklah hati pujuklah hati supaya celik melihat kasih sayang ALLAH.

so, aku akan bersabar dan terus bersabar. kerana org yg bersbar itu besar ganjarannya. amin

symptom-symptom sblom final exam

Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

1.Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
2.Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
3.Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
4.Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
5.Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
6.Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
7.Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
8.Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
9.Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
10.Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
11.Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
12.Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
13.Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
14.Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
15.Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
16.Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
17.Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
18.Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
19.Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
20.Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

Sunday, August 15, 2010

AWAS kekasih cemburu buta

Sifat cemburu ada di kalangan semua manusia. Namun tidak dinafikan masal cemburu ini berlaku di kalangan org yg tgah hot bercinta..
jom kita tgok tanda-tanda org yang cemburu buta. selidik sama ada si dia cemburu buta ataupun tidak.

1. setiap hari pasti dia akan menelefon kamu beberapa kali dan marah apabila kamu tidak ada atau tidak mengangkat telefon.

2. si dia seringkali menuduh sesuka hati bahawa kamu telah keluar dengan lelaki dan wanita lain.

3. si dia selalu mengintip dan cuba mencari peluang untuk mencari kesalahan kamu.

4. si dia menggugut akan membunuh diri jika kamu meninggalkannya.

5. setiap masa si dia hanya mahu kamu sentiasa bersamanya dan marah walaupun kamu keluar dengan teman-teman sekolej atau sekerja.

6. si dia tidak suka pergi ke parti atau majlis sosial kerana bimbang lelaki atau wanita lain tertarik kepada kamu.

7. sekiranya ada tindak tanduk kamu yang mencurigainya si dia akan menyoal kamu seperti seorang polis misalnya ke mana, dengan siapa, dan buat apa.

8. biarpun niat kamu baik untuk mencari duit lebih membuat kerja lebih masa namun baginya kamu sengaja mahu berseronok-seronok dengan kawan-kawan.

9. jangan terkejut jika si dia menggeledah beg tangan kamu dan beg duit kamu untuk mencari bukti sama ada kamu bermain kayu tiga biarpun hakikat sebenarnya kamu tidak pernah curang dengannya.

Saturday, August 14, 2010

cerita sedih....

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

30 perkara romantik

di sini rf nak bgtwu kat korg 30 perkara romantik yang korang leh wat masa korg tgah kapel..or mase jalan2 ker..hehehe

1. berduaan berjalan dalam hujan

2. berjalan berpegangan tangan

3. menikmati pemandangan indah matahari terbenam bersama-sama...sweet kan

4. saling bertukar hadiah, bunga, coklat setiap kali bertemu.

5. kenal pasti wangian atau perfume si dia dan memakainya setiap kali bersama

6.menulis puisi cinta buat si dia

7. bunga ros dijadikan sebagai simbol cinta kamu dan si dia

8. pelukan penawar kesedihan yang paling mujarab

9. katakan padanya si dia adalah kekasih yang kamu impi-impikan!!!

10. berjalan menyusuri pantai di tengah malam.

11. sentiasa meluangkan waktu bersama

12. letakkan sekeping nota di poketnya tanpa dia sedari

13. belikan dia seutas cincin istimewa tanda cinta kamu dan si dia.

14. dengan penuh mesra angkat dagunya, pandang matanya dan katakan kamu mencintainya.

15. Tidak pernah lupa untuk memberi kucupan selamat malam dan ucapan sweet dreams.

16. Jadi prince/princess charming tuk org tuanya.

17. sentiasa melindungi si dia andai ada yang cuba bersikap kasar.

18. sentiasa memberitahu perasaan kamu ketika dia di sisimu.

19. Sanggup berkorban apa saja demi melihat dia tersenyum.

20. menyanyikan lagu cinta untuk si dia

21. makan malam bersama dalam suasana yang penuh romantik.

22. menari bersama-sama

23. keluar dengan teman-temannya.

24. berkongsi impian bersama si dia

25. sentiasa belajar dari kesilapan dan tidak pernah mengulang kesilapan yang sama untuk kedua kali.

26. bawa sia dia menonton filem romantik kegemarannya.

27. belajar meluahkan perkataan2 yang indah dalam bahasa lain dan tujukan perkataan tersebut untuk si dia.

28. pinjamkan bahumu setiap kali dia dalam kesedihan

29. pegang tangannya, pandang tepat pada matanya, cium tangannya dan letakkan di hati kamu.

30. satu hari cuba hubunginya selama lima minit sekali dan katakan yang kamu terlalu merinduinya.

pesan rf : bagi korang yang tengah hangat bercinta, nak tambah rasa syg lagi bleh la korg try salah satu cara di atas...kalo nak try suma p0n bleh...smpat ker??hehehe....enjoy...

Sunday, July 4, 2010

REBLOG:15 ayat cinta paling HOT!!!!

 nak bg tips kat si lelaki yang xdak idea nak pikat pompuan..ni hah kata2 yang bisa membuat hati pompuan cair...manfaatkanlah...

1..Cinta tidak pernah meminta ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan. Manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.

2..Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata yang tersimpan di benakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

3..Mungkin tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih dengan kurniaan itu.

4..Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.

5..Jangan melarikan diri dari cinta apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti kamu pasti akan teringat-ingatnya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.

6..Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri tetapi menghembuskan kegagahan.Cinta bukan melemahkan semangat tetapi membangkitkan semangat.

7..Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.

8..Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

9..kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.

10..Cinta ibarat pasu antik ia sukar ditemui, sukar diperolehi tapi mudah untuk jatuh berderai.

11..cinta tidak sebenarnya buta. cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan. Apa yang buta ialah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa pertimbangan.

12..kejarlah cita-cita sebelum cinta, apabila tercapainya cita-cita maka dengan sendirinya cinta itu akan hadir.

13..setiap orang punya rasa cinta. Tetapi tidak semua orang merasai cinta. Setiap orang pernah bercinta. Tetapi tidak semua mampu mengecapi bahagia.

14..cinta itu apabila kamu bertemu dan membuat pilihan yang tepat.

15..Manusia tidak jatuh ke dalam cinta dan tidak juga keluar dari cinta. Tetapi manusia tumbuh dan besar dalam cinta.

Friday, July 2, 2010

cinta itu membunuh : tikaman cinta tidak dibalas....

tadi pg rf baca paper.terpandang satu artikel menarik ni...cinta sampai sanggup membunuh skali...dasyatnya penangan cinta sampai sanggup membunuh orang yang kita syg...ini dah bukan sayang ni....haish...kejadian ni berlaku kat pulau pinang. tapi perempuan yang ditikam di leher dan badan tuh cedera parah dan dah dikejarkan ke hospital. juga dikatakan yang perempuan itu sekarang keadaannya stabil.syukur.teman lelakinya pula terjun laut kat padang kota lama. body dia tak jumpa lagi...rf rasa orang mcam ni sgtla pendek akalnya...masih byk lagi cara untuk menyelesaikan masalah selain daripada membunuh, bunuh diri la segala..rf pesan byk2 la muhasabah diri ya....jom kita ikuti berita selanjutnya.

sumber dari http://www.kosmo.com.my/



ni lah keadaan kereta yang terbabas kat greenhall padang kota lama setelah lelaki itu menemui jalan mati
GEORGE TOWN - Ibarat babak filem apabila seorang lelaki yang tidak dapat menerima hakikat cintanya ditolak bertindak di luar dugaan apabila menikam kepala dan leher bekas teman wanitanya sebelum terjun ke laut dalam kejadian di Jalan Green Hall di sini semalam.

Kejadian pukul 2 petang itu menyebabkan orang ramai yang berada di sekitar Jalan Ayer Itam berhampiran Masjid Negeri, Lorong Pasar, Jalan Dato' Keramat dan Jalan Green Hall dekat Mahkamah Tinggi menjadi gempar.

Apa tidaknya, selepas bertengkar dengan mangsa yang dipercayai enggan menyambung kembali percintaan dengannya, suspek bersenjatakan pisau disyaki telah menikam kepala dan leher gadis berusia 21 tahun tersebut sebelum meninggalkannya di tepi Jalan Ayer Itam dekat Masjid Negeri.

Ketika kejadian, kedua-dua mereka berada dalam sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) jenis Suzuki Vitara.

Thursday, July 1, 2010

7 tanda anda wanita bertuah

wow..besnya kalo jadik wanita bertuah...menjadi idaman lelaki.tambahan pula kalau lelaki yang mahukan wanita itu menjadi kegilaan ramai wanita disebabkan ketampanan, kekayaan dan sikap yang dimilikinya.jom kita tgok adakah kamu ni wanita idaman lelaki?
rf rasa 7 tanda ni lebih sesuai untuk wanita yang BARU berkahwin...hehe

1. dia sanggup menunggu
walaupun korang lambat dia sanggup tunggu..wah hebatnya kamu!ada lagi lelaki seperti itu zaman ini...lelaki yang sanggup menunggu.rf harap ada la.....

2. dia tunjukkan tanda lahir di tubuhnya
membuka satu rahsia dalam hidup bukanlah mudah kalau seseorang itu tidak isimewa di hatinya. tapi kalo nak tunjukkan tanda lahir tuh biarla selepas kahwin lebih elok..kalo nak tunjuk pon rf pesan biarla terbatas

3. berkongsi rahsia peribadi
berkongsi rahsia peribadi membuatkan anda seseorang yang sangat istimewa dalam hidup si dia

4. dia menjadikan anda tempat rujukan
sebenarnya bukan mudah untuk seseorang lelaki bercerita tentang masalah mereka.mereka lebih senang bercerita dengan kaum sejenis mereka. sekiranya dia sudah menjadikan anda tempat rujukan beerti kamu adalah wanita yang paling bertuah kerana kamu merupakan orang yang paling istimewa di hatinya pada saat ini.

5. dia membuat lirikan mata
setiap kali kamu berbual dengan si dia, lirikan matanya memberikan satu tanda seperti menyenangi anda. dia akan memberikan sepenuh tumpuan pada apa yang kamu ceritakan. malah dia juga mahu dianggap lelaki romantis di hadapan kamu.wah bahagianya kalau kamu wanita yang bertuah itu....

6. dia menghargai
dia sangat menghargai anda, mengambil berat tentang anda. malah dia sanggup berkorban apa sahaja untuk anda. ini bermakna anda sangat istimewa dalam hidup si dia

7. dia belikan anda minuman
sememangnya kamu lah wanita yang sangat istimewa dan paling bahagia di saat dia mengambil berat terhadap kamu..mengambil berat tentang soal makan dan minum kamu. setiap pagi, ada sahaja yang dihidangkan kepada anda..roti bakar,milo panas, nasi lemak dan sebagainya. anda mmg layak menjadi gadis idamannya.

CINTA VS SUKA

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang....
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.....

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku...
Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum...

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata...
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa-apa sahaja

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu...
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan diri kita yang sebenar...

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cintai...
Tetapi kita boleh selalu merenung mata orang yang kita suka...

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis...
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira..

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga...
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja...

Di depan orang kita cinta, kita takut untuk berterus terang kerana terlalu bimbang si dia akan tergores...
Di depan orang yang kita suka kita terlalu mudah untuk berterus terang kerana kita yakin terus terang itu lebih baik untuk menjaga keharmonian perhubungan kamu dan si dia...

Perasaan cinta bermula dari mata...
Perasaan suka bermula dari telinga...
Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka.. Umpamakita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba untuk menutup mata, cinta berbuah menjadi air mata..

Suami Curang?? 5 perkara yang perlu dilakukan...

di sini rf nak letak cara2 nak tangani suami curang. harap2 bergunalah pada kaum2 makcik2, wanita2, puan2, datin2 dan dsb.

1. Cuba tenangkan diri

rf confem korang mesti bengangkan bila dengar yang suami curang. Marah, sedih,
malu, macam-macam la korang rasa kan. Tapi sebelum tu, cubalah untuk menenangkan
diri. Jangan terlalu emosi sangat sebaliknya fikirkan keluarga korang yang
terlibat dengan keadaan ini. Fikirkan tindakan yang baik untuk bercakap dengan
suami dan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut. Selain itu, kamu juga harus
menilai tindakan tersebut terhadap keluarga kamu dan juga diri kamu dan juga
suami kamu. Selain itu, kamu juga boleh mendapatkan khidmat kaunselor untuk
berbincang masalah kamu.

2. Dialog dengan diri

Cuba berdialog dengan diri sendiri tatkala kamu mahu menyelesaikan masalah ini.
Adakah kemungkinan untuk kamu memaafkan suami kamu atau mahu meneruskan kembali
perhubungan. jika masih terlalu sayangkan suami cuba pertimbangkan bagaimana kamu
mahu menyelesaikan masalah dan bagaimana kamu mengendalikan emosi kamu. kamu juga
harus bercakap dan bertindak mengikut akal fikiran yang waras. kamu juga harus
bersedia dengan apa saja kemungkinan dan faham bahawa apa yang kamu hadapi semua
ini bukannya sesuatu yang mudah.

3. Berhadapan dengan suami

bila emosi kamu dah stabil, fikiran pun dah kembali tenang barulah membicarakan
tentang hal ini dengan suami kamu. walaupun anda seharusnya marah dengan
kecurangan suami kamu, berikan suami kamu peluang untuk bercakap. Biarkan dia
mengungkap segala kekecewaan dan memohon kemaafan dari kamu. setelah itu, barulah
kamu meluahkan segala yang terbuku di hati kamu. memang sangat kita ketahui,
wanita akan menjadi cukup lemah bila menerima kejutan sebegini. perasaan
dikhianati, hilang kepercayaan dan kejujuran akan membuatkan diri tak mampu
berhadapan dengan pasangannya itu.

4. Luahkan pada orang yang betul

Sewaktu berhadapan dengan situasi kecurangan suami, biasanya kaum wanita akan
bertindak tak keruan serta tersilap langkah dalam menangani situasi. kaum wanita
akan bercerita dan meluahkan rasa emosi mereka dengan orang lain bukannya suami.
tapi ini masalah kamu dan suami dan bukannya masalah orang lain. seharusnya kamu
menyelesaikannya dengan suami kamu bukannya orang lain. Namun begitu, sesetengah
nasihat yang diberi kawan sekiranya berniat baik boleh digunakan untuk
menyelesaikan masalah kamu dengan suami. sekiranya ia tidak sesuai, kamu boleh
abaikan saja nasihat tersebut.

5. Kawal rasa ingin tahu

Kebiasaannya, wanita yang menghadapi masalah kecurangan suami tidak dapat
mengelak dari sifat ingin tahu lebih-lebih yang berkaitan dengan dirinya. tapi
untuk kepentingan diri sendiri adalah dinasihatkan supaya tindakan ini tidak
dibuat. ia tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah. apa yang perlu kamu
adalah kenapa suami berbuat begitu dan sedaya upaya menyelesaikan masalah
tersebut bersama-sama. mungkin sukar untuk sang isteri memaafkan suami yang
curang namun jika kamu masih sayangkan perkahwinan selesaikanlah dengan cara yang
baik.

p/s: rf nak pesan kat sini..sedangkan Yang Maha Esa pun boleh bersifat pemaaf takkanlah kamu kaum wanita tidak boleh berbuat demikian. rf tahu rf bukanlah orang yang baik tapi sekadar menasihati. setiap manusia melakukan kesalahan. no one is perfect.

Fasha Sandha dan Cinta



Cinta Jejai buat Fasha


KUALA LUMPUR: “Memang Jejai kekasih saya. Saya mengaku kerana sekarang kami sah bercinta. Dulu, saya tak mengaku kerana belum ada kata putus.

“Hubungan kami atas dasar persefahaman kerana kami berkenalan selama tujuh tahun,” kata pelakon sensasi Fasha Sandha atau Nur Fasha Sandha Hassan, 26, mengesahkan hubungan cintanya dengan Toh Muda Rizal Ashram Ramli (Jejai), 33.

Fasha ditemui pada majlis sesi ramah mesra bersama pelakon siri terbaru TV3, Duyung Aridinata di Ampang di sini semalam berkata, hubungan cintanya dan Jejai makin terserlah apabila bekas suami Nora Danish itu datang membuat kejutan di lokasi penggambaran drama terbabit di Pulau Lang Tengah, Terengganu, dengan helikopter, Mei lalu.

Bercakap lebih lanjut mengenai hubungannya dengan Jejai, Fasha sambil memperagakan sebentuk cincin berlian tersarung di jarinya berkata, kemunculan mengejut kekasihnya di pulau itu disebabkan sudah dua bulan mereka tidak bertemu.

“Saya memang tak sangka Jejai sanggup berbuat demikian untuk saya (datang dengan helikopter). Sejak itu, cinta kami makin hangat.

“Terus terang, saya terbuka hati menerima cinta Jejai kerana melihat kesungguhannya bersusah-payah untuk saya, selain mahu memberi kejutan. Ia amat menyentuh hati saya kerana belum pernah ada lelaki sanggup berbuat demikian untuk saya.
“Apapun, buat masa ini kami belum berbincang mengenai perkahwinan kerana ia masih terlalu awal. Lagipun, saya tak mahu terlalu berharap kerana enggan kecewa lagi. Saya tak mahu kecewa seperti yang pernah berlaku dulu,” kata Fasha bersungguh-sungguh.

Ditanya mengenai penerimaan keluarga masing-masing terhadap perhubungan itu, Fasha berkata, apa yang lebih penting, Jejai sudi menerimanya sebagai teman wanita.


Menjawab soalan adakah dia menerima Jejai kerana lelaki itu hartawan dan anak VIP, Fasha menafikannya.

Katanya, cintanya tiada kena mengena dengan kekayaan kerana dia lebih sukakan sikap Jejai yang penyayang.

“Bukan bercakap besar, saya pun ada kerjaya sendiri dan sebelum bersama Jejai pun mampu beli rumah dan kereta sendiri,” katanya.

Berbicara mengenai tanggapan masyarakat yang sering melabelkannya perampas kekasih atau suami orang, Fasha berkata, dia tidak kisah dengan semua itu dan terpulanglah kepada masyarakat memperkatakan apa saja.

“Sama ada saya mengaku atau tidak, orang tetap juga bercakap. Biarlah saya berterus terang saja. Terpulanglah tapi saya gembira kerana setakat ini peminat tetap memberi sokongan dan mendoakan kebahagiaan saya.

“Namun, ingin saya tegaskan bahawa pengakuan ini tidak ada kaitan langsung dengan kontroversi (perang dingin Fasha dengan Tiz Zaqyah) yang berlaku baru-baru ini. Bagi saya, ia sudah selesai dan saya ingin teruskan kerjaya seperti biasa.

“Jujurnya, sekarang saya gembira dan terharu dengan tawaran berlakon yang terus mencurah. Saya harap peminat juga akan menonton siri Duyung Aridinata di TV3 kerana ia sangat menghiburkan,” ujarnya.
- sumber hmetro.com.my

anne ngasri dan wafi bercerai??



cinta oh cinta....
cinta bisa indah...
cinta juga bisa menusuk...
cinta juga menyakiti..


terkejut juga rf dengar cerita ini. Rasanya macam baru je tgok diorg menari dengan bahagianya kat sehati berdansa.. bahagia pulak tuh..anak pon dah nak masuk tiga...atas sebab apa pulak tak tau la rf. biarlah jadi rahsia diorg...sedangkan lidah lagi tergigit apatah lagi suami isteri. khabarnya anne ngasri dan wafi dah bercerai talak tiga. kecian anne sbb tgah mengandung lima bulan dan hakim juga mengumumkan yang anne habis edah slpas melahirkan anak ketiga mereka. terkejut rf dengan berita ni. cerita artis dan cerai ni dah mcm lali dengan dunia hiburan kita. apa nak jadik nih??? haish.....





kelihatan ibu anne sedang menenangkan anne yang ketika itu hampir nak pitam

20 Rahsia Serasi Bersama 4eva

Bimbang dengan cinta yang telah lama terbina hancur musnah begitu saja? jom layan tips untuk kamu kekal forever dengan si dia. pasti cinta si dia akan lebih indah dengan tips cinta ini...

1. Cakapkan padanya bahawa kamulah cintanya dan tidak akan ada duanya lagi.
Pastinya si dia akan seronok dengan pernyataan kamu.

2. Sekali-sekala, kamu kirimkanlah kad ucapan yang dibuat sendiri. Jangan tunggu
hari jadinya ataupun valentine's day, kamu juga boleh bagi pada hari-hari biasa.
Si dia pasti akan lebih menghargai hubungan kamu berdua.

3. Setiap saat, ingatlah si dia. Percayalah,dengan mengingatinya, dia pasti juga
akan mengingati kamu.

4. Sentiasalah berkongsi rahsia dengannya. Si dia pasti akan merasakan kamu lebih
berharga apabila kamu berkongsi rahsia dengannya. Si dia pasti merasakan bahawa
kamu amat penting dalam hidupnya kerana kamu tidak pernah berahsia dengannya.

5. Setiap kali si dia melakukan kesilapan janganlah kamu merendahkannya. Beri
sokongan pada dia dan memberi nasihat kepadanya agar memperbaiki kesilapannya.

6. Selalu mesej si dia bahawa kamu rindukan si dia. Jangan malu deh..

7. Jangan terlalu berdandan sehingga membuatkan si dia bosan. Pastinya si dia lebih
suka kepada wajahmu yang lebih natural.

8. Jangan ingat hanya wanita yang sukakan hadiah. lelaki juga sukakan hadiah. Jadi
kepada kaum wanita, luangkanlah sedikit masa untuk membeli hadiah kesukaannya.
Pastinya hatinya berbunga riang kerana ingat juga kamu pada si dia.

9. Janganlah terlalu kecewa sekiranya si dia terlupa sesuatu yang kecil untukmu.

10. Jangan membandingkan diri si dia dengan sesiapa kerana dia akan menganggap kamu
lebih suka orang lain daripadanya.

11. Raikan hari jadinya dan lakukan kejutan yang berlainan setiap kali hari jadinya.
Lagipun hari jadinya tidak perlu disambut pada hari jadinya saja malah boleh
sambut pada hari-hari biasa jugak.

12. Belajarlah membuat keputusan sendiri. Janganlah terlalu bergantung kepadanya
untuk membuat keputusan.

13. Selalu berterus terang dengan si dia. Jangan selalu menganggap yang si dia boleh
membaca semua yang ada di fikiran kamu.

14. Hargailah privacynya dan janganlah sesekali kamu membaca diarinya.

15. Berikan nama gelaran mesra terhadapnya yang hanya kamu berdua tahu.

16. Ajaklah dia bercuti sekiranya ada kelapangan. sebaiknya janganlah pergi berdua,
ajaklah rakan-rakan sekali untuk mengelakkan perkara yang tak diingini.

17. Jika kamu mempunyai lesen memandu, tawarkanlah untuk memandu. Janganlah
membiarkannya memandu bersendirian. Tidaklah dia berasa sebagai pemandu kamu.

18. Apabila berlaku perkara-perkara yang memalukan dirinya, janganlah kamu memalukan
dirinya. Berpura-puralah kamu tidak mengetahuinya.

19. Biarkan aja kalau dia nak belanja tiket wayang. Kamu pula belilah makanan dan
minuman ringan.

20. Setiap malam telefonlah si dia dan ucapkanlah selamat malam diikuti dengan sweet
dreams.