Friday, April 15, 2011

gagal sekali tidak bermakna gagal selama-lamanya

gagal sekali tidak bermakna gagal selama-lamanya...
di UTeM(UNiversiti Teknikal Malaysia Melaka ) ni aku pernah gagal sekali dalam hidup.aku gagal masa sem 1 kat sini.time ni bru masuk u..di matrik trus degree..so agak blurr dgn sistem universiti skaligus blajar nye yg amat susah. aku x slahkan lecturer yg mengajar kerna aku ngaku aku agak malas stdy masa sem 1 dlu...agak malas ye dulu berbanding aku yg rajin belajar skrg..ngehehe(puji diri sndri pulak)..ngeee...gagal maksud aku bukannya aku fail subjek...gagal maksud aku di sini ialah aku gagal utk mendptkan pointer yg baik. masa tyme aku gagal ni...subjek yg aku amek masa sem ni semuanya aku pass tapi keputusan grade yg agak teruk telah sdikit sbyk menyumbang kepada pointer yg agak rendah...time ni aku rasa abes la...aku x leh smbg stdy degree kat UTeM lagi.mcm mn ngan future aku??

naseb baik lah aku diberi peluang sekali lagi tuk menempuhi hidup...memperbaiki hidup
biar aku trus terang supaya korg paham.time ni pointer aku 1.86 saje!!! 1.7 dan ke bawah akan ditendang..mmg sgt2 hampir n bleh buat aku sakit jantung. so pointer aku diberi status kedudukan Bersyarat (KS) di mana perlunya utk extend setahun. YA ALLAH..time ni aku rase arghh..malunye!!! time sume kawan2 grad..aku?aku kat sini lagi! time aku ni ade byk dak klas aku KS. tapi aku sgt malu.

so sem 2 aku bgun..bgun dari tdur yang lena.aku yakinkan diri aku..aku buleh berjaya.time ni amik 4 subjek.subjek jugak sgt susah.tapi aku berusaha..aku berusaha sampai aku memperoleh kedudukan baik (KB). time 2 nd sem yg bru nak naik ni pointer aku sgt memberangsangkan walaupun tak sampai 3...aku sgat bangga aku dpt truskan pengajian aku.

sem 3 aku berusaha lagi...dan pointer aku dah 3 lebih...tapi CGPA aKu still 2 pointer ++....mak ak ckp kena bg dpt cgpa at least 3 pointer dan ke atas...

sem 4 aku sgt stress dng project asignments,no stdy week.dah tahun 2 sem 2..aku rasa sem ni la pling truk  bg aku sbb aku rasa mmg pointer aku akan truk.tapi alhamdulillah...usaha aku telah membuahkan hasil!!!! pointer aku sgt memberangsangkan...sampai aku terkejut nak sakit jantung..hehe...walaupun tak spndai org lain..tapi aku dpt perform sem ni...sikit lagi nak dpt dekan...tapi aku sgt bersyukur lah dgn apa yg aku dpt...skit lagi nak dekan...alhamdulillah.tp x dekan pun..xpe

sem 5----aku kena kekalkan pointer aku sbb aku nak mntak praktikal. so cgpa aku kena la 3 atas kn tuk dpt tmpt yg terbaik. so aku kekalkan pointer aku 3 pointer ke atas n cgpa aku 3 point dn ke atas...time sem ni aku repair subjek programming sbb dulu dpt D. n then alhamdulillah result terbaru ok...alhamdulillah sgt2...

dan sekrg aku  nak ckp gagal sekali bukanlah gagal selama-lamanya. aku pernah KS dan sekarang CGPA aku lebih baik drpd rakan-rakan kelas yg tak pernah KS dulu. aku bersyukur sgt2...dan sekarang aku ingin berusaha...aku ingin berusaha untuk dpatkan pointer yg terbaik dan grad with first class degree honour (3.5 ke atas kan cgpa nye) buleh ker? insyaallah....kalau xde rezki pun...kalau hampir2 3.5 pun dah cukup memuaskan hati aku...hati mak n abah aku..n aku pun akan dpt kerja yang baik...kn..

DAN PALING PENTING AKU DAH TAK PAYAH EXTEND INSYALLLAH....insyaallah
knp x perlu nak extend?pnjg ceritanya...yg penting aku insyaAllah leh grad sekali ngan kengkawan aku semua.

GAGAL SEKALI DALAM HIDUP BUKANLAH BERERTI GAGAL SELAMA-LAMANYA.
JADIKAN KEGAGALAN DALAM HIDUP SEBAGAI PENGAJARAN UNTUK BERJAYA.
USAHA TANGGA KEJAYAAN.
FUTURE IS SOMETHING WHAT WE NEED TO PLAN PERFECTLY!


10 comments:

  1. nk tnya klau dpt ks duit ptptn kna sekat ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. x dpt ptptn utk 1 sem if pointer low than 2

      Delete
  2. Kalau tak dapat ptptn utk 1 sem, next sem tu dapat macam biasa ke? And bila bayar ptptn nanti dia tolak duit yang tak dapat tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..next sem dapat cam biasa. yup, dia tolak... contoh surat perjanjian kita pinjam 28k, bila 1 sem x dapat..dia tolak. so total kita pinjam dlm 25k++

      Delete
  3. Let say sem 2 i ks.. sem 3 still got the money.. sem 4 they blocked. .what about sem 5? Will i stil get it after i break the 2.0 thing?

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kalau sem 1 ks..sem 2 boleh sambung ke kena ulang sem 1 smula... ASAP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh continue, just repeat subjek yg fail, or repeat tuk perbaiki gred

      Delete
  6. Kak sem3 sy 1.66 jadi CGPA sy 2.49 sem4 sy mungki dalam 1.56 belum keluar lgi jadi pointer sy mybe dlm 1.9 jadi sy tak kena tendang lagi utem kan?? Dan klau sem depan sy perform adakah sy kena repear year?

    ReplyDelete
  7. Saya nak mintak nasihat. Pointer saya mula jatuh masa semester 5 ( 2.895 ). Semester 6 jatuh terus 2.2. Sebelum ni masa semester 1-4 pointer saya 3.0. Bagaimana nak capai 3.8 untuk semester ni huhuhu.

    ReplyDelete