Wednesday, March 23, 2011

resepi ayam masak kurma

tetiba nak update pasal resepi pulak


RESEPI AYAM MASAK KURMA

Bahan-bahan :
bawang putih
bawang besar/bawang merah
halia
bunga lawang/kayu manis
serai-2 batang
ayam seekor
serbuk kurma adabi- 2 peket
buah keras - 4 biji ditumbuk halus
santan-kelapa parut RM 1.00

1. bawang putih, bawang besar, halia ditumbuk halus/dikisar halus.
2. panaskan minyak dalam periuk.sedikit minyak sudah memadai
3.tumiskan bahan yang telah dikisar tadi bersama-sama kayu manis, bunga lawang,buah keras,etc.Tumis sehingga kuning.Masukkan 2 batang serai ke dalam periuk.
4.masukkan 2 peket serbuk kurma adabi ke dalam periuk tadi.
5. Tuangkan sedikit air supaya serbuk kurma itu rata.Kacau hingga rata.
6. Tuangkan air demi sedikit supaya kuah tidak cair.Kuah kurma harus pekat. Kemudian masukkan ayam seketul demi seketul.
7. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan secubit garam sehingga sedap rasa. Perah sedikit air asam jawa ke dalam lauk supaya ada rasa masin dan masam(sehingga sesedap rasa).
8. Kemudian, masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga lauk kurma nampak pekat.Tunggu sehingga mendidih dan siap dihidang.

No comments:

Post a Comment